Wat doen wij om het ras weer gezond te krijgen?

Helaas zijn er onder de Franse bulldoggen veel gezondheidsproblemen. Op internet is hier veel over te lezen. Op deze pagina ga ik niet alle problemen benoemen, maar ga ik laten zien welke onderzoeken wij doen om te zorgen dat onze pups zo gezond mogelijk zullen zijn. Het is geen exacte wetenschap, ook bij twee gezonde ouders komt er soms ineens een gezondheidsprobleem naar boven. Niet alles is ook te testen. Daarom is het belangrijk om de pups als ze opgroeien, goed te blijven volgen. Wij doen wat we kunnen, en geven veel om al onze nakomelingen.

Wij testen onze honden uitgebreid. Door goed te testen kunnen we zo goed mogelijk zien of de hond geschikt is en wat eventuele zwakke plekken zijn. Zo weten we ook waar we naar moet zoeken in een reu. We laten al onze foto's en uitslagen bekijken en beoordelen door onze vereniging 
(Gesunde Bulldoggen ev.).


Onze uitslagen en röntgenfoto's mogen allemaal bekeken worden. 
Nieuwe baasjes krijgen van alles een kopie mee naar huis. 

DNA

Als eerste doen wij DNA onderzoek. Om te beginnen doen we een uitgebreide DNA-test bij Embark. Embark test op 208 verschillende erfelijke aandoeningen. Sommige bekend binnen dit ras, sommige niet. Ze kunnen ook vertellen wat de mate van inteelt is, en welk ras haar voorouders waren. (tot 3 generaties terug) Zoals u op de afbeeldingen kunt zien, is Skye drager van DM, PRA en CDDY/IVDD. 

De CDDY/IVDD test van Embark is minder betrouwbaar, en daarom zullen we deze soms extra testen bij Labokin. Zij doen een ander soort test. Veel Franse bullen zijn dubbeldrager, en het zal heel lastig zijn om dit weer uit het ras te krijgen. Ook is het zeker niet zo dat alle dubbeldragers hierbij ziek worden. We weten simpelweg nog lang niet alles over deze aandoening. 

Van heel veel  aandoeningen weten we dat ze enkelvoudig recessief vererven.  Als onze hond het gen dan draagt, zal de reu deze niet mogen dragen om te voorkomen dat we zieke pups krijgen. 

Helaas kunnen we niet alles bij één laboratorium testen, en testen we Cystinuria type 3 bij EVG.
Al deze DNA-tests worden gedaan met wangslijm. De hond heeft er weinig tot geen last van, en het kan op alle leeftijden worden uitgevoerd. 
Soms zullen we het al bij jonge pups doen, en gebruiken we de uitslag om te helpen bepalen welke hond we het beste kunnen houden.

Algemeen gezondheidsonderzoek

Als de hond helemaal is uitgegroeid laten we hem/haar verder onderzoeken. 
Het algemene gezondheidsonderzoek geeft een beeld van hoe de hond er van buiten uit ziet. 
Er wordt dan gekeken naar de huid, de oren, de vacht, het gebit, de plooien in de huid en het gewicht. 
Ook wordt er gekeken naar de neus, deze wordt opgemeten en beoordeeld volgens het onderstaande formulier. 

Laryngoscopie (keelinspectie)

Omdat bij de Franse bulldoggen BOS een groot probleem is, laten wij een keelinspectie doen. Dit gebeurd onder narcose. 
Het gebeurt vaak dat een hond op jonge leeftijd geen symptomen lijkt te hebben, en als deze ouder word ineens wel. Daarom vinden wij dat je hier heel goed naar moet kijken. De Amandelen, luchtpijp,  neus, het gehemelte en het strottenhoofd  worden goed onderzocht op eventuele afwijkingen. 
(We meten ook de doorsnede van de luchtpijp met een CT)

Omdat dit onderzoek onder narcose gebeurd, combineren wij het met de röntgenfoto's en de CT. Zo zorgen wij er voor dat het zo min mogelijk belastend is voor de hond. 

Röntgenfoto's en CT

Wij laten door een specialist röntgenfoto's maken van de rug, heupen en ellebogen . Deze worden dan ook beoordeeld en de uitslagen krijgen we mee. Zowel de uitslagen als de foto's zelf zijn voor onze kopers beschikbaar. 
Helaas wordt er misbruik gemaakt van mooie röntgenfoto's, en moet ik ze watermerken. 

Omdat de rug een groot probleem is binnen dit ras, maken we daar van met 7 weken ook al een foto van.
 Je ziet dan zeker niet alles, maar grotere afwijkingen die in de gaten gehouden moeten worden zijn vaak wel te herkennen. 
Daarnaast willen we zelf alleen de mooiste ruggetjes behouden om verder mee te fokken. 

Een CT doen wij omdat het een heel compleet plaatje geeft van de rug en luchtwegen.  Op een 2d plaatje kan een rug  prachtig lijken, maar bij 3d kan dan toch nog flink wat mis blijken te zijn.  

Soms hoor je dat fokkers dit niet willen doen vanwege de straling waaraan de hond wordt blootgesteld. Omdat ik weet dat het eenmalig en veilig is, kies ik er wel voor. Ik vind dat ik er voor verantwoordelijk ben om te zorgen dat ik alleen fok met een hond die er geschikt voor is. 

Patella Luxatie

Ook dit komt veel voor bij Franse bullen. 
We laten dit ook beoordelen door een bevoegd arts.

Echo van het hart

Om zeker te zijn dat er aan het hart geen gebreken zijn, laten we een echo maken. 
De kleppen, vaten en doorstroming worden beoordeeld. 

Ecvo oogonderzoek

Wij laten een ECVO oogonderzoek doen bij de Wagenrenk in Wageningen. 
Ze kijken of er aandoeningen te vinden zijn zoals Cataract, entropion of distichiasis. 
Ook hier van komen alle uitslagen uiteraard op papier te staan.